El Rastro

El Rastro is de beroemde rommelmarkt van Madrid. De rommelmarkt bestond al in de middeleeuwen. De markt heeft het Plaza de Cascorro als centrum. De voornaamste straat is de Calle Ribera de Curtidores ( Leerlooierskade).

Hoewel veel mensen beweren dat de Rastro erg is veranderd, komen hier nog steeds veel Madrilenos en toeristen hier hun inkopen doen. Ze zijn op zoek naar een koopje bij de stalletjes die van alles verkopen, van nieuw meubilair tot tweedehands kleding. De grote variatie aan koopwaar en het levendige publiek maken een bezoekje aan de Rastro tot een ideale manier om de zondagochtend door te brengen.

De Calle de Embajadores is de andere hoofdstraat van de markt. Deze straat loopt langs de stoffige voorgevel in barokstijl van Iglesia de San Cayetano, die werd ontworpen door José Churriguera en Pedro de Ribera. De kerk is van binnen gerestaureerd nadat het interieur in de Burgeroorlog door brand was verwoest. Verderop staat de Real Fábrica de Tabacos (Koninklijke Tabaksfabriek), die in 1809 als staatsonderneming van start ging. De arbeidsters hebben van oudsher de reputatie dat ze bij arbeidsconflicten een compromisloos standpunt innemen.